Marek Bugdol, ebooki4

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Spis treci
Wstp
9
Rozdzia 1.
Funkcja zarzdzania jakoci w organizacji
11
Jako jako ródo przewagi konkurencyjnej organizacji
12
Podejcie pozycyjne
12
Podejcie zasobowe
14
Syntetyczne ujcie przewagi konkurencyjnej
15
Jako a przewaga konkurencyjna
16
Jako w dziaalnoci wytwórczej, usugowej i handlowej
19
Jako w dziaalnoci wytwórczej
20
Jako w dziaalnoci usugowej
21
Jako w dziaalnoci handlowej
23
Jako w e-commerce
23
Koszty jakoci w organizacji
25
Budowa systemu rachunku kosztów jakoci
30
Prowadzenie rachunku kosztów jakoci
33
Satysfakcja klientów i jej pomiar w zarzdzaniu jakoci
37
Metodologiczne aspekty badania satysfakcji klientów w organizacji
39
Rozdzia 2.
Zasady zarzdzania jakoci w wietle aktualnej wiedzy
45
Zasada 1.: orientacja na klienta
46
Dotychczasowe badania
46
Praktyczne wykorzystanie zasady „orientacja na klienta”
47
Zasada 2.: przywództwo
49
Dotychczasowe badania
49
Praktyczne wykorzystanie zasady „przywództwo”
50
Zasada 3.: zaangaowanie pracowników
52
Dotychczasowe badania
53
Praktyczne zastosowanie zasady „zaangaowanie pracowników”
54
Zasada 4.: podejcie procesowe
56
Dotychczasowe badania
57
Praktyczne wykorzystanie omawianej zasady
57
6
Wspóczesne systemy zarzdzania. Jako, bezpieczestwo, ryzyko
Zasada 5.: podejcie systemowe do zarzdzania
60
Dotychczasowe badania
61
Praktyczne moliwoci zastosowania teorii systemowej
62
Zasada 6.: cige doskonalenie
62
Dotychczasowe badania
63
Praktyczne moliwoci wykorzystania zasady „cige doskonalenie”
64
Zasada 7.: podejmowanie decyzji na podstawie faktów
65
Dotychczasowe badania
65
Praktyczne wykorzystanie zasady „podejmowanie decyzji na podstawie faktów”
66
Zasada 8.: wzajemnie korzystne powizania z dostawcami
68
Dotychczasowe badania
68
Praktyczne wykorzystanie zasady
„wzajemnie korzystne powizania z dostawcami”
69
Ograniczenia omawianych zasad
69
Rozdzia 3.
Znormalizowany system zarzdzania jakoci zgodny
z ISO 9001:2008
73
Podsystem dokumentacyjny
75
Podsystem spoeczny
78
Podsystem rynkowy
82
Podsystem operacyjny
85
Rozdzia 4.
Systemy zarzdzania bezpieczestwem i higien ywnoci
93
System zarzdzania budowany na podstawie standardu HACCP
94
System zarzdzania budowany na podstawie standardu BRC
98
System zarzdzania budowany na podstawie standardu IFS
102
System zarzdzania budowany na podstawie standardu ISO 22000
106
Rozdzia 5.
Systemy zarzdzania zorientowane
na ograniczanie ryzyka dziaalnoci organizacji
111
Systemy zarzdzania rodowiskowego
112
Wymagania ogólne
114
Polityka rodowiskowa
116
Planowanie
116
Wdraanie i funkcjonowanie
117
Sprawdzanie
117
Przegld zarzdzania
118
Systemy zarzdzania bezpieczestwem i higien pracy
118
Wymagania ogólne
121
Zaangaowanie najwyszego kierownictwa
oraz polityka bezpieczestwa i higieny pracy
121
Planowanie
122
Wdraanie i funkcjonowanie
122
Sprawdzanie oraz dziaania korygujce i zapobiegawcze
123
Przegld zarzdzania
123
Cige doskonalenie
123
Spis treci
7
Systemy zarzdzania bezpieczestwem informacji
124
Systemy zarzdzania cigoci dziaalnoci organizacji
127
Planowanie programu
131
Implementacja i biece operacje
132
Monitorowanie i przegldy
132
Utrzymywanie i doskonalenie
132
Systemy zarzdzania bezpieczestwem acucha dostaw
133
Systemy zarzdzania ryzykiem
135
Istota i skutki ryzyka dla dziaalnoci organizacji
137
Pojmowanie ryzyka
137
Zapisy z oceny ryzyka
138
System klasyfikacji ryzyka
138
Zasady zarzdzania ryzykiem
138
Planowanie i projektowanie
139
Implementacja i benchmarking
140
Monitorowanie i pomiary
141
Uczenie si i raportowanie
142
Rozdzia 6.
Zarzdzanie przez jako
(TQM — Total Quality Management)
143
Moliwoci wdraania koncepcji zarzdzania przez jako na podstawie
systemów znormalizowanych
145
Samoocena organizacji
146
Przykadowe modele samooceny
147
Motywy wdraania modeli doskonaoci
153
Metodyka samooceny na przykadzie modelu EFQM
153
Korzyci stosowania wymaga zawartych w modelach
161
Aktualno tez Deminga
164
Notka biograficzna
164
Zasady i choroby miertelne wedug Deminga
165
Przyszo koncepcji TQM
171
Warunek 1.: stosowanie jak najlepszych technologii
171
Warunek 2.: etyczne ksztatowanie potrzeb klientów
173
Warunek 3.: doskonalenie komunikacji z klientami
174
Warunek 4.: powizanie wyników TQM z ide zrównowaonego rozwoju
175
Warunek 5.: dalszy rozwój norm jakoci
175
Warunek 6.: wypracowanie nowych zasad wspópracy
z dostawcami przy realizacji innowacyjnych produktów
176
Zakoczenie
177
Bibliografia
181
8
Wspóczesne systemy zarzdzania. Jako, bezpieczestwo, ryzyko
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • annablack.xlx.pl